Tot 1986 waren er niet eens vijf bedrijven die echt goede wijn produceerden, maar sinds de promotie tot D.O. is het aantal goedgekeurde merken explosief gestegen.
Op zeer korte tijd nestelde het gebied zich bij Spanje's beste gebieden voor witte wijn.
Druiven
Een van de elementen die sterk heeft bijgedragen tot het succes is de albariño. Deze witte druif wordt hier al eeuwen gecultiveerd en is vermoedelijk van Duitse origine.
Samen met de albariño deed de techniek zijn intrede. Op drie jaar tijd werd onder het programma van handmatig naar high-tech overgeschakeld.
In Rías Baixas vindt men nu volop zowel vernieuwde als totaal nieuwe bodegas, en wordt gekenmerkt door een toenemende belangstelling voor de versheid en kwaliteit van de druiven als ze aan de bodega geleverd worden. Het is dié aandacht voor detail waardoor Rías Baixas zich onderscheidt als iets heel speciaals.
Albariño: 90% van de wijngaarden is met deze druif aangeplant en men maakt er de beste wijnen van.
Het is een kleine druif met hoog suikergehalte die, als ze verbouwd wordt in Val
do Salnes, knapperige wijnen met veel fruit en een verfijnde aroma geeft.In het
binnenland geeft ze net zoveel fruit maar een minder uitgesproken aroma.