Decennia lang is Vega Sicilia de enige producent van betekenis geweest. De wijnen hadden bijna een legendarische reputatie, niet alleen vanwege hun hoge kwaliteit en exceptionele levensduur, maar ook vanwege hun zeldzaamheid en extreem hoge prijs. Dit veranderde pas stilaan sinds de jaren '70 onder invloed van enkele nieuwe innovatieve bodegas.
Ligging
Ribera de Duero heeft de ideale ligging om één van Spanje's beste wijnen te produceren.
Het gebied ligt halverwege Madrid en Santander en is een van Spanje's snelst opkomende wijngebieden. De natuurlijke omstandigheden - zowel het reliëf, de samenstelling van de bodem als het klimaat - lenen zich perfect tot de wijnbouw. Het heeft alleen lang geduurd voordat dit werd begrepen.
Druiven
In de streek worden zowel Franse als Spaanse druiven aangeplant. Vooral de tempranillo - ook tinta del pais - haalt hier een buitengewone kwaliteit.
Vergeleken met de tempranillo uit het beste district van rivaal Rioja, de Rioja Alavesa, blijkt de druif hier nog minder oxydatief te zijn, met een vollere, steviger structuur; meer extract, meer kleur en een wat hogere zuurtegraad.
Deze eigenschappen resulteren in complexe, donkerrode wijnen die zéér lang kunnen rijpen. De aanplant bedraagt minstens 60%. Hoewel witte Ribera niet bestaat worden toch een aantal percelen beplant met witte druiven om de rode wijn iets lichter en geuriger te maken.